Петя Раева

Влизаме във форма със сън и любими храни

Влизаме във форма със сън и любими храни



Коледните и Новогодишни празници винаги са предпоставка за преяждане, защото хората почиват, отпускат се и седят повече по тежки трапези с родни ни и приятели и няма как човек да не опита питките, сармите и гозбите на домакините. "Не е трудно да се влезе във форма след тези празници, ако се спазва малко хранителен режим", казва известният специалист по здравословно хранене Петя Раева. Тя е категорична, че качествената храна в по-малки количества и сънят могат да ни помогнат да свалим натрупаните килограми. Дамата изготвя индивидуален хранителен режим на стотици хора според любимите им храни.

В основата е приемът на плодове, зеленчуци и месо по пет пъти на ден.

Важно е да се хапва по малко, за да не се чувства човек сит и да не се разширява стомахът.

Самата Раева не закусва. Пие кафе с фреш у дома сутрин или яде плод. "Тогава на организма му е по-леко, засилва се метаболизмът. Човек се чувства по свеж. А и когато почне да сваля килограми и яде по-малко храна, в тялото се отделя адреналин и човек е по-работоспособен", казва дамата. Разбива на пух и прах мита, че приемът на по-малко храна води до слабост. За обяд избира нещо лекичко - примерно ризото с тиквички. В друг ден залага на талиатели със зеленчуци или домати, в трети - на риба. Следобед, когато започне да чувства леко глад, хапва плод.

"Сега по това време има много хубави банани, те са и много хранителни. Кивито е изключително подходящо за сваляне на килограми и е много витаминозно. Портокалите и мандарините са разкошни като плодове в момента. Има ги навсякъде в хипермаркетите, не са и скъпи. Така че зависи в какво настроение съм и какъв хубав плод ми е попаднал пред очите", казва дамата.

Признава, че с 3 мандарини и 1 кафе следобед се чувства прекрасно. Вечеря с приятели и със сина си. Съветва хората да включат в менюто си пуешко, защото е много диетично - съдържа 150 калории на 100 грама.

"Не се приготвя трудно, като пилешкото е, но трябва повече време", казва Петя Раева и с гордост признава, че наскоро изпробвала нова марината за пуешко, а синът ѝ останал възхитен от крайния резултат. Пуешкото може да се съчетае прекрасно с броколи например. Така парче пуйка от 150 грама за вечеря със зеленчуци са напълно задоволителна порция за вечеря. Може да се хапне и туршия, тъй като тя е витаминозна бомба и много добра за диети, нищо че е солена. Чаша червено вино след работа също е добре дошла, защото "питието на боговете" е силен антиоксидант.

"Човек може да си направи много разнообразен хранителен режим, с който едновременно да е доволен, нахранен и в същото време да влиза в система на сваляне на натрупаните килограми", категорична е дамата, която загърби политиката, отвори ресторант и избра да се занимава с приятни неща и положителни емоции.

Петя Раева допълва, че почивката също не е за подценяване. Сънят е много важен, защото тогава се отделя хормон, който разгражда мазнините. По думите ѝ много хора са в грешка, като си мислят, че безсънието води до изгаряне на повече мазнини.

Добре е да се пие и магнезий като хранителна добавка, който е важен за доброто физическо състояние на тялото. Петя Раева и голяма част от хората, които са з се доверили за хранителен режим, сега започват да пият и разработените лично от дамата хранителни добавки. Те имат няколко действия - потискат глада, засилват метаболизма, горят калории, загряват тялото и така горят мазнини, енергизиращи са и изчистват токсините.

При изготвянето на индивидуалните хранителни режими Раева винаги пита хората какво обичат и кое е основното нещо, което хапват. "Когато обичаш или не обичаш определена храна, не е никак случайно. Често се оказва, че храната, която не обича даден човек, не е полезна за него или му предизвиква алергии. Затова и приветствам хората да слушат гласа на тялото си. Защото основно желанията са свързани с едно подсъзнателно знание на самия организъм каква храна е полезна за нас", обяснява диетоложката. Тя например харесва всякакви продукти, но има хора, които не ядат сирене, други не могат без месо и прочие. Затова прави режимите според предпочитанията на жените и мъжете, за да им е вкусно. Не препоръчва да се минава на пълен глад, защото се стресира организмът. "Крайностите никога не са добри. Организмът не е машина - да я включиш или да я изключиш. Организмът е нещо много фино, което има нужда от постоянна грижа", разказва Петя Раева. Човек трябва да се грижи за тялото си, за да е здрав. Не само килограмите, прекаляването с храна води до сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно, повишена кръвна захар. "В крайна сметка грижим се прекрасно за колите си - като наближи зимата, купуваме зимни гуми, сменяме масло, антифриз, а в същото време не се грижим за телата си, което всъщност е най-важното, за да сме здрави. Когато човек е здрав, може да направи всичко. Затова и моята основна грижа и мисия е човек да е здрав. Когато е здрав, той е красив, излъчва и добро настроение и може да превземе света", казва Раева. И веднага допълва, че не трябва да се вманиачаваме с диети. Нормалните хора не са манекенки, манекенките са по фешън канал.

"Пожелавам на всички първо да се грижим за себе си, за да можем да се грижим за всички останали. Грижа както за душата, така и за тялото. Когато сме направили така, че да бъдем доволни от себе си, можем да покорим света и да сме щастливи. За мен най-важното е човек да е доволен от себе ли. Аз съм изключително критичен човек към себе си и когато съм доволна - означава, че съм направила нещата както трябва", казва Петя Раева.

Примерно меню

Понеделник

Закуска – Фреш с кафе или чай по избор. Ако човек много е свикнал да закусва – може да си направи препечена филийка с яйце.
11 часа – плод или един морков по избор
Обяд – около 12,30 ч. - супа
17 ч. - плод, примерно банан
Вечеря – около 19,30 - пилешка пържола с тиквички на скара

Вторник

Закуска – Фреш с кафе или чай по избор
11 часа – 2 мандарини
Обяд – около12,30 часа – ризото със зеленчуци, желателно с кафяв или черен ориз
17 ч. - портокал
Вечеря – зелена салата със сьомга

Сряда

Закуска – Фреш с кафе или чай по избор
11 ч. - 1 или 2 моркова
Обяд – около 12,30 ч. - талиатели с доматен сос
17 ч. - плод по избор
Вечеря – салата домати и краставици с телешко – задушено или печено. Всяка домакиня може да изпече парче телешко за цялото семейство

Четвъртък

Закуска – Фреш с чай или кафе по избор
11 ч. - плод по избор
Обяд – около 12,30 ч. - картофено пюре със задушени моркови
17 ч. - плод по избор
Вечеря – задушена пуйка със зеленчуци

Петък

Закуска – Фреш с чай или кафе по избор
11 часа – плод по избор
Обяд – около 12,30 ч. - пилешки късчета или пържола със зеленчуци по избор (броколи, патладжани, аспержи), само да не са картофи
17 ч. - плод по избор – примерно грейпфурт
Вечеря – домати, краставици и плочка сирене. Може и парче шунка, ако сметнете, че е твърде диетично.

Събота

Закуска – Тук вече закуската може да е обичайната за семейството. Ако има мекици или палачинки – не хапвайте повече от 2-3
Обяд – крем супа или зеленчукова, може с черен хляб или хляб от трици или лимец
Вечеря – печено месо по желание (може и свинско) със зеленчуци – на скара или на фурна

Неделя

Закуска - Може да е обичайната за семейството, но в малки количества
Обяд – Нещо сготвено, примерно телешко със спанак
Вечеря – туршия с кюфтета на скара или пъстърва със салата

Ако човек продължи месец да спазва такъв хранителен режим, гарантирано ще влезе във форма отпреди празниците.

Източник: kmeta.bg


Последни