Петя Раева

Всяка храна, приготвена с любов, е здравословна

Всяка храна, приготвена с любов, е здравословнаБившата депутатка не е стъпвала на домашното си кантарче повече от 2 месеца. Усеща качените килограми по дънките си и веднага минава на по-лек режим на хранене. Ето и нейните съвети за една наистина перфектна фигура!


Г-жо Раева, коледните и новогодишните празници са съпроводени с богати трапези и неизменното преяждане. Вие как влизате във форма? От какво се ограничавате през януари?

Подготовката ми за преяждането, на което действително всеки се подлага по празниците, включително и аз, започва в началото на декември. Какво имам предвид. Всяка година спазвам целия пост преди Коледа. За щастие той не е толкова строг, защото мога да хапвам риба и морски деликатеси. Но пък се лишавам от яйца, месо и други основни продукти. Ето защо след Бъдни вечер започвам да се захранвам и така до Новогодишната нощ.

Естествено, трапезите, които заформиха моите приятели за посрещането на новата 2017 година, никак не бяха за подценяване. Имаше много храна, приготвена с много вкус и любов, така че и аз като всички хора не успях да устоя на изкушението да си хапна. Преядох, но това е част от празника. Все пак човек сяда на трапезата в приятели, с червено вино, с баница, с питка, със сармички, със свинско месо и т.н. Нещата са ясни и някак предопределени. Всъщност аз много обичам месото. Синът ми също и затова често готвя месни яхнии и супи.

През януари човек просто трябва да намали количеството на храната и темпото, с което я изяжда. Не съм привърженик обаче на строгите диети, които изключват един или друг продукт от менюто. На малко по-строг режим минавам след Атанасовден и Антоновден. Тогава обикновено започвам да усещам, че дънките ми отесняват, и се налага да взема спешни мерки.

Да, факт е, че зимният период е по-благодатен, защото човек може да скрие качените по празниците няколко килограма под дебелите пуловери, но това не бива да ни успокоява. Човек не бива да се отпуска, защото веднъж излезеш ли от форма, трудно се връщаш в нея. Аз личн в средата на янусри започвам да се движа повече.

Но след Ивановден и Йордановден, които са на 6-и и 7-и януари, минавам на по-лек режим на хранене. Това означава повече супички. Освен всички други ползи, които те носят на претоварената ни храносмилателна система, те са високо витаминозни, т.е. предпазват ни от настинки и грип. Увеличавам и консумацията на плодове и зеленчуци под формата на прясно изцедени сокове и салати. Не изключвам место от храненето си, не спортувам, но се движа много. Например, по цял ден съм в ресторанта, готвя, меся питки, правя сладки. Рядко ги консумирам, но приготвянето им поглъща голяма част от енергията ми, или иначе казано изразходвам натрупаните калории с готвене.

Какво ядете обикновено през януари?

Много обичам киселото зеле. Приготвям си го с червен пипер и зехтин. Идеално е за тази част от годината, защото е богато на витамин C и предпазва от болести. Богато е и на фибри, които „почистват" стомашно-чревния тракт. Засища чувството на глад, не е калорично и горещо препоръчвам на хората да го консумират след празниците.

Туршията е другата ми любима храна през този месец. Тя е традиционна за нашата страна, освен това е много здравословна. Това, че е малко по-солена, не е проблем, тъй като тя може да бъде изведена бързо от организма, като увеличим приема на вода. Например, ако нормално пия около литър и половина – два, то след като съм хапнала туршия, увеличавам количеството до два или два литра и половина.

Казвате, че пиете много прясно изцедени сокове. Какви плодове предпочитате?

Зимата е богата на цитруци, така че пия предимно сок от портокали и грейпфрути, като често добавям и лимони в този микс. Например, ставам сутрин около 9:00 часа и първото нещо, което правя, е кафе. След това със сина ми изцеждаме сокове от наличните плодове вкъщи. Той предпочита да добавя банани към своите фрешове, което ги прави малко по-калорични. Аз обаче се придържам към цитрусите.

А какво включва режимът Ви на хранене след кафетата и фрешовете? Закусвате ли нещо друго?

Не, не закусвам. Понякога хапвам по 1-2 мандарини, ако съм много гладна. Първото ми по-сериозно хранене е чак към 14:00 часа. Ям приготвена от мен храна – супа, яхния и т.н., а не съм на сандвичи или нещо подобно. Ако не съм на работа, си позволявам да изпия чаша вино. Следобедните часове, което за мен е някъде след 17-18 часа хапвам по 3-4 бисквити, парченце шоколад или нещо друго. Вечер се придържам към леката храна – купичка пилешка супа без хляб или печени чушки на фурна със сирене. Тогава си позволявам да изпия и чаша вино, която ми помага да се отпусна след натоварен работен ден. Последното ми хранене за деня е около 21 часа, тъй като и режимът ми е такъв – ставам по-късно и си лягам няколко часа след полунощ. Много специалисти съветват да не се яде след 18-19 часа, но това правило важи за хората, които стават рано сутрин.

Всъщност, когато правя индивидуални програми за хранене на различни хора, първото нещо, което питам, е кога се събуждат сутрин и какъв е стилът им на живот. Това определя целия режим. Има хора, които не закусват, докато за други – това е основното хранене за деня. Аз ям по една супа за вечеря, но не всички са в състояние да заситят глада си с такова малко количество храна. Хората могат могат да се разделят също така на спортуващи и неспортуващи. Например, аз не спортувам, нямам мускули, но пък не спирам да се движа. Тялото ми изразходва голяма енергията, докато готвя, меся хляб или присаждам цветята. Старая се приемът ми на храна да е равен на часовете движение. Формулата общо взето е проста. Ядеш малко и се движиш повече – отслабваш. Или обратното: ядеш много и се излежаваш на дивана – напълняваш.

А как се справяте със сладкишите?

Обожавам ги, те са голямата ми слабост. Често ми се случва да откажа да си взема бонбон, когато колега черпи по някакъв повод, защото без един мога, но само с един не мога. Истината е, че хапвам сладкиши, но го правя регулирано, не повече от веднъж месечно.

Това означава ли, че избягвате въглехидратите?

Не, не изключвам нищо от храната си. Набавям си малки количества въглехидрати чрез картофите. Понякога в следобедните часове на деня хапвам препечена филийка с масълце. Разбира се, споменах вече, че хапвам и много плодове. Така си набавям и нужните за тялото въглехидрати. Все пак мозъкът и централната нервна система имат нужда от тях. Ето защо мога да кажа, че ги ограничавам, но не се лишавам изцяло от тях. Всеки ден приемам малки количества въглехидрати.

Колко често се качвате на домашното кантарче?

Не съм проверявала килограмите си няколко месеца, но ги усещам по дрехите. Обичам да нося дънки, така че, когато усетя, че сами отеснели, взимам мерки. Но не съм вманиачена в това да следя теглото си ежедневно. А и аз много добре знам, че увелича ли приема на храна, това неминуемо ще доведе до леко качване на тегло. В момента се чувствам добре и от много време насам поддържам общо взето едно тегло, т.е. нямам периоди на рязко отслабване и рязко покачване на килограмите.

Миналата година излезе от печат втората Ви книга със съвети за отслабване. Планирате ли и трета?

Първата ми книга беше основно за отслабване, докато втората е насочена по-скоро към здравословния начин на живот. В нея посочвам нещата, които са важни както за мен, така и за хората, желаещи да са здрави и спокойни. По-скоро в нея разкривам онези малки трикове, които ни помагат да имаме перфектна фигура, без да натоварваме психиката си с мисли какво можем и какво не можем да ядем.

Например разказвам за това удържам желанието си да ям торта. Позволявам си да ям веднъж месечно да ям торта, тъй като много я обичам. Тя обаче е "бомба" за метаболизма - в нея има големи количества мазнини, въглехидрати и белтъци. Ето защо моят малък трик в подобни ситуации се състои в това да си представя как тя се залепя за дупето ми, когато ми я сервират. Това ме отказва от идеята да я изям, независимо от желанието, което имам.

Що се отнася до третата книга, да, пиша я, но нямам да Ви кажа каква ще е темата, за да е изненада. За съжаление напоследък имах твърде много работа в ресторанта, но с началото на новата година съм си обещала да реорганизирам програма си така, че да ми остава и време за писане.

Какво подарихте на приятелите си?

Подарих им храна. На тези, които обичат торти, направих торта. На любителите на салатите, приготвих салата и т.н. На онези, които се изненадват от това, че говорим за отслабване, а аз подарявам храна, ще кажа, че здравословното меню не е това, което е лишено от калории, а приготвеното с качествени продукти и много любов.


Източник: списание "Енциклопедия Здраве"


Последни