Петя Раева

Петя Раева: Най-важната политика е здравето

Петя Раева: Най-важната политика е здраветоПетя Раева нашумя още по време на мандата й в 41-вото и 42-рото народно събрание, когато успя да свали шеметните 32 килограма за година и най-важното - запази прекрасната си фигура. Тя е автор на две книги за здравословно хранене, превърнали се в бестселъри и съветник на множество популярни личности по пътя към добрата фигура и красотата. Тя е и човекът, който промени пазара на хранителни добавки за отслабване в България, след като пусна своя уникален продукт "NEW GREEN LINE".

Ето какво споделя вечно усмихната чаровна дама за пътя, който извървява и принципите на здравословно хранене и формулата за щастлив живот.

- Г-жо Раева, какво Ви накара да оставите политиката и да се посветите на здравословния начин на живот?

- Щастието се гради в професионален и личен план, но най-важното е накрая човек да бъде удовлетворен. Всъщност не съм излизала от политиката, а само от парламента. Винаги съм се интересувала от здравословния начин на живот. През 2011-а г. излезе на пазара първата ми книга на тази тематика. Сега вече развивам успешно бранда "Green line", който е затворен цикъл от книгите, хранителните добавки за отслабване и двата ресторанта в София и Созопол. Изследванията, на които се натъкнах преди да започна да пиша книгите, ме потресоха. Оказва се, че наднорменото тегло е бичът на XI век, защото 50 % от населението на земята, тоест около 3, 5 млрд. души, са с наднормено тегло, а 30 % са със затлъстяване. Всичко това води до масово заболяване от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Смятам, че моята дейност е най-важната политика, а тя е ЗДРАВЕТО.

- Колко струва да се храним здравословно в България?

- Да се храним здравословно не излиза толкова скъпо, колкото повечето си мислят. Здравословното хранене само по себе си е превенция срещу болести и накрая, ако трябва да смятаме, след като не се налага да даваме пари за лекарства, дори излиза по-евтино. За съжаление здравната система у нас все още не е насочена към превенция. Ние гасим пожара вместо да го предотвратяваме. За съжаление стигнах до този извод като народен представител, когато установих, че нямаме превантивна дейност в нито едно отношение. Пример за това са регионалните политики, свързани с бедствията и авариите.

В САЩ за предпазване от диабет се влагат по 250 хил. долара на година, а у нас дори и след като се установи, че броят на заболелите е огромен, не се отпускат достатъчно средства за лечението им. Каузата, зад която заставам, е това хората да се научат да живеят здравословно. Това е и смисъла на моята политика – да покажа как да се храним, а това е възможно в България, където има много ферми за натурални продукти, така че почти всеки може да се снабдява с домашни яйца и да се храни със сезонна храна.

Домашно приготвената храна е идеалният начин да се храним добре и да изпитваме удоволствие от храната и приготвянето й. Ако се храним в разни закусвални е голям рискът да приемаме много консерванти и оцветители. В един пакет чипс едва 10 % е съдържанието на картофи. Всяка сутрин ставам рано и меся хляб в ресторанта и в дома си. В него влагам положителната си енергия и я предавам на хората. В книгите си съм описала много абсурди и дисбаланси в съвременното общество, един от които е , че половината от населението на умира от преяждане, а другата – от глад. Аз се храня само на маса и никога не набързо в движение. Това е един трик, който може да ни предпази от вредна храна, която ни преследва в ежедневието. Това е култура на хранене.

- Като диетолог подкрепяхте ли идеята за въвеждане на данък „вредни храни"?

- Да, подкрепих идеята. Явно в нашето общество трябва да има рестриктивни мерки, а не стимулиращи методи. Най-бедната част от населението в България живее по селата, където всеки може да си произвежда храна, но тенденцията показва, че точно тази част от обществото започва да се храни най-нездравословно. Всички трябва да знаем, че хубавата храна струва пари, защото няма как един килограм сирене да е качествено, ако струва 3 лева. Снаксовете, бързите закуски и газираните напитки от известни марки не само, че не са полезни, те са и вредни. Трябва да се знаят някои основни правила, като това, че ако се използва за пържене, полезният салатен зехтин става канцерогенен.

- Какво е примерното меню за дена, ако искаме да се храним добре?

- Най-добрият вариант за сутрешно хапване са плодовете или намазана с масло филийка с пълнозърнест хляб. Може и парче качествено сирене, шунка или две варени яйца. Важното е закуската да бъде лека. Известната поговорка „ Закуската я изяж сам, обяда раздели с друг, а вечерята я дай на врага си" няма добри резултати. Ако се приеме голямо количество храна сутрин, това съсредоточава кръвта в стомаха, за да може да се обработи и ни прави неработоспособни. Към 11 часа можем да изядем друг плод или да изпием фреш. За обяд може да хапнем супа, а вечерта – пържола със зелена залата. Няма нищо лошо в това да завършим деня си с чаша хубаво вино.

Подобно хранене не само ще ни вкара в правия път, но и ще донесе радостта от живота. Хубаво е да си носим храна в офиса, която сме си приготвили вкъщи. Не е нужно да се вманиачаваме, да ядем само биопродукти и да броим калории. Безспорно приемането на разнообразна храна в умерени количества никога не би довело до напълняване. Един от основните принципи е да се спазва паузата от 4 часа между отделните приеми на храна. Няма човек на този свят, който да не издържи толкова време без храна. Приема се, че не трябва да се яде след 18.00 часа вечерта, но на практика работещите хора не могат да изпълнят това условие. Нормално е вечерята да бъде и в 20.00 часа. Храната преди всичко е удоволствие.

- Споделете повече за хранителните добавки "NEW GREEN LINE". Каква е разликата между продукта, който създадохте, и хилядите подобни на пазара?

- Хранителната добавка „NEW GREEN LINE" е изцяло биопродукт, съдържа основно подправки- черен пипер, кимион, люта чушка. Предлага се под формата на сашета и хапчета. За да бъде изцяло природен продукт не са добавяни химични вещества за подобряване на вкуса. Трябва да отбележа, че таблетката е създадена на същия принцип, но с цел по-лесен прием. Не трябва да се доверяваме на „магически таблетки", защото някои от тях съдържат сибутремин – забранена съставка в целия Европейски съюз. Той може да доведе до психически увреждания, а науката доказва, че дори може да доведе до самоубийство.

Помогнала съм на много хора да се освободят от излишните килограми и да си върнат самочувствието, но желанието за промяна, трябва да е осъзнато. Имало е случаи, в които съм отказвала консултация, когато видя, че човекът пред мен не е разбрал смисъла на здравословното отслабване и използва храната като заместител на любов и удовлетворение от живота.

- Рисковано ли е да се започва диета без консултация с диетолог?

- Рисковано е. Така може да причиним язва, колити и други заболявания. В повечето случаи хората се съветват с инструктурите във фитнес залите. Създавайки хранителната добавка "NEW GREEN LINE" установих, че повечето фитнеси продават собствени продукти, с неконтролиран произход. За съжаление повечето българи само, за да отслабнат са готови да си причинят всичко. По отношение на спорта също битуват големи заблуди. Не само фитнесът е начин спортуваме, може да плуваме или да извървяваме по-дълги разстояния. Всички хранителни добавки са създадени да действат като стимулация, но не могат да свършат цялата работа, а напоследък масово се употребяват, за да заменят чувството за вина от преяждането.

- Да чакаме ли партия на здравето?

- В политиката нямам революционни идеи и съм далеч по-конвенционална. Ще приключат скоро плащанията по голяма част от европейските фондове, което ще се окаже пагубно за общините. Проблемът е в третия стълб на властта - съдебната система и там нещата се случват с хората, които имат престъпни намерения. Съдебната ни система все още е не е ремонтирана и наподобява политическата.

Получаваме ли правилните послания?

- Правилните послания достигат до интелигентните хора, но не всички послания достигат до тях и тук вече е ролята на медиите. Много от хората не са щастливи и не знаят защо, а истината е проста - да споделят храната и емоциите си и точно тук идва моята роля да накарам останалите да постигнат удовлетворение. Каквото и да правим в живота си, едно е сигурно – три пъти на ден се храним. Нека го правим с удоволствие и разум.


Източник: kmeta.bg


Последни