Петя Раева

Диетологът Петя Раева: Божинов да спре картофите и ориза

Диетологът Петя Раева: Божинов да спре картофите и оризаДебел ли е Валери Божинов? След сексуалната задявка с „малкото коте" нова драма се стовари върху главата на нападателя на сръбския Партизан. Треньорът му Иван Томич отсече, че Валери е дебел, не може да тича и заради това няма да го пуска на терена. Има ли нужда Валери от отслабване и как да го постигне? Това попитахме нашумелия диетолог Петя Раева, бивш депутат от ДПС. Тя успя да втали фолкзвездата Ивана с 15 килограма. Министри, политици и звезди от шоубизнеса също ползват услугите ѝ.

- Петя, треньорът на Валери Божинов го намира за дебел. Според вас как той може да оптимизира хранителния си режим?

- Той е спортист и знае много добре как да сваля и качва килограми. Всеки от тях е наясно, че в момента, в който намали храненето и увеличи тренировките, влиза в идеална спортна форма. Аз работя с много спортисти, които бързо влизат във форма, особено ако пият хранителни добавки на билкова основа. Но трябва да тренират по-усилено и да намалят висококалоричните храни.

- Кои храни да намали Валери?

- Примерно ориза, картофите, хляба. Спортистите, които искат да влязат във форма, трябва да се хранят с месо и зеленчуци. А плодовете им дават въглехидрати, които хранят централната нервна система.

- Някои ваши колеги казват, че храната може да се запази същата, но просто трябва да се взима по-често на малки порции. Примерно пет-шест пъти на ден по нещо малко?

- По-честият прием на храна в малки количества засилва метаболизма, което е добре. Като сваляш килограми, е добре да правиш това. Но примерно аз съм човек, който не може да си го позволи. Причината е проста - работният режим, който имам. Така че аз съм си изработила следната технология: храня се само ако съм седнала на маса с покривка. По този начин избягвам приемането на джънк фууд.

- Така наречените боклучиви храни?

- Да. Не ям солети, бонбони, чипсове. Позволявам си го само веднъж в месеца и когато пътувам с колата София - Бургас или София - Варна. Тогава мога да си взема малко чипс и примерно със сина ми да изядем един пакет. И това ми доставя огромно удоволствие. Правя го обаче един път в месеца, защото приемането на храна, която не е окей, води до излишество в килограмите.

- Казвате, че съветвате доста спортисти. Какви грешки правят в хранителния си режим?

- Много спортисти се хранят безразборно. Това е моето впечатление. Защото знаят, че ще изразходят храната, която поемат. Присъствала съм на храненето на спортисти, няма да им споменавам имената, на които тяхната единична порция е храната ми за два дена и половина! Но все пак аз не спортувам. И на второ място забелязвам, че много спортисти ходят по дискотеки и приемат големи количества алкохол. Всичко това, съчетано с мазните храни, води до затлъстяване.

- Как се поддържат мускулите с храната?

- С повече белтъчини. А те се съдържат обикновено във всички видове месо – телешко, агнешко, свинско, пилешко. Другите храни, в които има белтъчини, това са млечните продукти. Проблемът при тях е, че съдържат и много мазнини. Другите храни, но от растителен произход, са например авокадо, фасул, леща, киноа. Аз, да речем, постя 40 дни, като не ям месо и млечни продукти. За жена като мен с тегло 60 кг е напълно достатъчно да спазва точно този режим – една порция киноа със зеленчуци са ми окей, за да си набавя нужните белтъчини. Но за един активно спортуващ мъж няма да е достатъчно. Затова препоръчвам месо - минимум 300 грама на ден.

- Един час преди или след тренировка – кога да се яде?

- Приемането на храна води до приток на кръв в стомаха, което затруднява тренирането. Затова моята препоръка е да се хранят след тренировка. В спокойно състояние на организма.

- Идва Великден и постоянно говорим за преяждане – и с яйца, и с агнешко. Какво ще посъветвате хората?

- Да не преяждат, защото това не води до нищо добро. На човек му става тежко, получава стомашно-чревни разстройства. Особено от агнешкото.

- А от яйцата се вдига холестеролът, нали?

- Стига с този холестерол! За мен това са пълни глупости! Колко яйца може да изяде един човек? Аз мога да изям три. И нищо няма да ми стане. Така че, моля ви се, хора, не изяждайте една кора яйца! Изяжте три-четири. И се спрете!

- При вас идват доста известни хора. Споделете нещо за хранителните навици на певицата Ивана например?

- С Ивана сме първо приятелки. Тя е прекрасен човек. Направих й един много добър хранителен режим. По нейно желание пи хранителни добавки три-четири месеца. Редуцирахме и храната - повече риба, по-малко млечни продукти. Имаше месо, зеленчуци. По-малко въглехидрати, без да ги изключваме. И Ивана свали 15 кг. За четири-пет месеца.

- Това означава, че е дисциплинирана?

- Да, защото тя има много участия и пътува. Имаше случаи, в които си носеше риба със задушен зеленчук.


Източник: 7 дни спорт

Автор: Мария Недева


Последни